Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2015

Ο δράκος

Της  Λώρης Κέζα - ΤΟ ΒΗΜΑ
Η προεκλογική εκστρατεία του Αλέξη Τσίπρα χωρά σε μια φράση. «Καλό το παραμύθι αλλά δεν έχει δράκο». Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε τον αγώνα του από την Κρήτη, από τα Ανώγεια, έναν τόπο με ιδιαίτερη δυναμική, έναν τόπο «όπου μετά από τρία Ολοκαυτώματα με τη βοήθεια, τη δύναμη, τον μόχθο και την ελπίδα των ανθρώπων του ξαναζωντάνεψαν τη γη τους». Δεν ξέρουμε εάν κάπου έχει αρχίσει να το χάνει, εάν υποτιμά τη νοημοσύνη του κόσμου, εάν είναι επαγγελματίας ψεύτης. Συνεχίζει πάντως με την ίδια ρητορική, σαν να μην μεσολάβησε διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Ιδού η κορυφαία φράση από την ομιλία του Τσίπρα:

«Ε, λοιπόν δε θα λυγίσουμε». Να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Δεν κρίνουμε εδώ την ορθότητα της επιλογής, δηλαδή εάν έπρεπε ή όχι να ψηφίσει το τρίτο μνημόνιο. Κρίνουμε την ασυμφωνία λόγων και πράξεων. Λύγισε υπογράφοντας τη συμφωνία, λύγισε αποδεχόμενος όλα όσα απαίτησαν οι εταίροι. Παριστάνει εντούτοις τον αλύγιστο.
Ιδού πώς αναπτύχθηκε η ιδέα της κορυφαίας φράσης: «Πιστέψαμε στο δίκιο μας και όταν βρεθήκαμε μπροστά σε μία μεγάλη απειλή κάναμε την επιλογή να σταθούμε όρθιοι. Δεν λυγίσαμε, δεν συμβιβαστήκαμε. Κάναμε ένα συμβιβασμό, άλλα δεν είμαστε εμείς οι συμβιβασμένοι». Θυμίζει λοιπόν την εταίρα από παλιό ανέκδοτο, η οποία επέμενε ότι δεν εκπορνεύτηκε, απλά έλαβε χρήματα ως αμοιβή για σωματική επαφή.
Το πρόβλημα με την Αλέξη Τσίπρα είναι ότι αναλύει τα πάντα μέσα από αυτό το ίδιο
πρίσμα. Βλέπει την αλήθεια μέσα από τη στρέβλωση. Η πιο χαρακτηριστική είναι η θέση του για τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση. Αφού το κόμμα καταφέρθηκε εναντίον των πλουσίων που στέλνουν τα παιδιά σε φροντιστήρια για να μάθουν αγγλικά, αφού περιέγραψαν τους μαθητές των ιδιωτικών σχολείων ως συγγενείς των Γλύξμπουργκ , κατόπιν έριξαν την ευθύνη στους μπαμπούλες της Ευρώπης. Είπε ότι η επιβολή ΦΠΑ 23% προέκυψε από επίμονο αίτημα των θεσμών.
Η διάψευση ήρθε πολύ γρήγορα από την Κομισιόν, επίσημα. Η εκπρόσωπος του επίτροπου οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε ότι ουδείς ζήτησε να αλλάξει η νομοθεσία στα ιδιωτικά σχολεία. Παρά τη διάψευση, ο ΣΥΡΙΖΑ επαναστατεί και κάνει την αντίστασή του, λες και δεν είχε έδρα στο Μέγαρο Μαξίμου. Επιμένει: η νέα κυβέρνηση Τσίπρα «θα καταργήσει το εν λόγω μέτρο». Η αναξιοπιστία στο μεγαλείο της.
Στα μικρά και στα μεγάλα, στα ειδικά και στα γενικά ο Αλέξης Τσίπρας παραμένει ασαφής, ασυνεπής και λαοπλάνος. Δεν ήθελε εκλογές αλλά τις προκήρυξε. Ηθελε να πει το «όχι» αλλά είπε «ναι». Δεν ήθελε συμφωνία αλλά αναγκάστηκε να την υπογράψει. Τώρα τον εγκαταλείπουν οι πιστοί του συνεργάτες, τον εγκαταλείπει η νεολαία, το εγκαταλείπουν ιστορικά στελέχη. Ας μην ψάχνει εχθρούς, ας μην ψάχνει καταστροφείς του ονείρου του. Ο δράκος βρίσκεται εντός του. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας