Επίκαιρα Θέματα:

Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2015

Ερώτηση Λαϊκής Συσπείρωσης Εορδαίας για τα προβλήματα σχολείων - παιδείας

Παρόλο που έχει περάσει ένας μήνας και κάτι, η κατάσταση στην παιδεία τόσο πανελλαδικά όσο και στην περιοχή μας εξακολουθεί να είναι εκρηκτική. Τα προβλήματα έχουν να κάνουν με:
1ον ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό με τα περισσότερα να εντοπίζονται στα ΕΠΑΛ και στο ειδικό σχολείο, όπου απουσιάζει παντελώς το ειδικό επιστημονικό προσωπικό. Η κατάσταση θα επιδεινωθεί περισσότερο καθώς η Δυτική Μακεδονία εξαιρείται από τις προσλήψεις αναπληρωτών μέσω ΕΣΠΑ λόγω υψηλού ΑΕΠ. (Να θυμίσουμε ότι οι πόροι του ΕΣΠΑ αποτελούν συγκέντρωση της υπεραξίας των εργαζομένων σε κοινοτικό και εθνοκρατικό επίπεδο και επενδύονται με προδιαγεγραμμένο από την ΕΕ σχέδιο και όχι με κριτήριο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.)
2ον με την υποχρηματοδότηση, στο σύνολο των σχολείων. Το σύνολο των σχολείων του Δήμου Εορδαίας έχει περιέλθει σε άσχημη κατάσταση σε ότι αφορά την οικονομική κάλυψη των βασικών λειτουργικών αναγκών. Η συνεχής για πολλά χρόνια μείωση της οικονομικής επιχορήγησης μέσω των ΚΑΠ έχει δημιουργήσει ένα ασφυκτικά απελπιστικό περιβάλλον το οποίο επιδρά αρνητικά στην εκπαιδευτική διαδικασία και ορθώνει ένα τεράστιο τείχος στη λειτουργία των σχολείων.
Με δεδομένο το γεγονός της μείωσης των πιστώσεων για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών των σχολείων της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου Εορδαίας κατά 50% και πλέον την τελευταία τετραετία, λόγω μνημονιακών  δεσμεύσεων (περίπου 135.000 στην Εορδαία ανά τρίμηνο, από 257.000 το 2010).
Με δεδομένη την άντληση, χρημάτων, από την επιχορήγηση κάλυψης λειτουργικών εξόδων  των σχολικών μας μονάδων, για την πληρωμή των μισθών των σχολικών καθαριστριών, που δεν προβλέπεται να γίνεται από τα έσοδα αυτά, αλλά η Δημοτική Αρχή προσπαθεί να καλύψει τις εργαζόμενες, με αποζημιώσεις  «έναντι»  υποκαθιστώντας αρμοδιότητες του κράτους, αφαιρώντας δε χρήματα από τις λειτουργικές ανάγκες των σχολείων.
Με δεδομένο το γεγονός ότι δεν έχει καταβληθεί η τρίτη δόση της επιχορήγησης:
·         Πως οι προϋπολογισμοί των σχολικών μας μονάδων αναλώνονται κατά 50% τουλάχιστον για την κάλυψη των δαπανών θέρμανσης, όσων θερμαίνονται με τηλεθέρμανση. Ενώ όσες θερμαίνονται με πετρέλαιο ο προϋπολογισμός εξανεμίζεται στη θέρμανση. Χαρακτηριστική η περίπτωση σχολείου που πήρε 15,000€ επιχορήγηση και δαπανήθηκαν για πετρέλαιο 14,500€. Όλα τα σχολεία χρωστούν στην τηλεθέρμανση. Υπάρχει σχολείο που χρωστάει πάνω από 90,000€.
Την προηγούμενη σχολική χρονιά όπως είπατε απαντώντας σε ερώτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης το πρόβλημα της κάλυψης της θέρμανσης αντιμετωπίστηκε μεταφέροντας κονδύλια από τα «φτωχά» σχολεία, στα «φτωχότερα».

3ον  το θέμα του υποσιτισμού των μαθητών. Σύμφωνα με στοιχεία της δικής σας υπηρεσίας υπάρχουν παιδιά που στερούνται ακόμα και το κουλούρι. Θεωρούμε ότι βρισκόμαστε σε μια περίοδο που τα παιδιά λιποθυμούν από την ασιτία με γονείς ανέργους (πρωτιά στην ανεργία η Δυτική Μακεδονία) που ολοένα γίνονται φτωχότεροι και παλεύουν για ένα πιάτο φαΐ. Το ζήτημα της σίτισης είναι παράγοντας άρρηκτα συνδεδεμένος με την υγεία και την ομαλή σωματική ανάπτυξη του παιδικού πληθυσμού.
Πάγια αιτήματα της Λαϊκής Συσπείρωσης είναι:
·         Επαρκή χρηματοδότηση των Σχολικών Επιτροπών σύμφωνα με τις υπάρχουσες αυξημένες ανάγκες
·         Απαλλαγή των Σχολείων από τα έξοδα ύδρευσης, ηλεκτρισμού, τηλεφώνου, πετρελαίου και τηλεθέρμανσης και το σχετικό κόστος να μεταφερθεί εξ’ ολοκλήρου  στον κρατικό προϋπολογισμό της χώρας

Καλείται η Δημοτική Αρχή να απαντήσει στα κάτωθι ερωτήματα:
·         Ποιες ενέργειες έκανε ή προτίθεται να κάνει για τη διεκδίκηση της Έκτακτης Οικονομικής Επιχορήγησης για λειτουργικές ανάγκες των σχολείων για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα. Μην ξεχνάμε ότι ο χειμώνας είναι προ των πυλών. 
·         Ποιες ενέργειες έκανε ή προτίθεται να κάνει η Δημοτική Αρχή προς τα αρμόδια Υπουργεία,  ώστε να καταβληθούν οι μισθοί και οι ασφαλιστικές εισφορές των καθαριστριών και να μην περικοπούν οι μισθοί κατά 10% των συμβασιούχουν σχολικών καθαριστριών. (Εδώ πρέπει να πούμε ότι η κυβέρνηση είναι «πιστή» στις προγραμματικές της δεσμεύσεις. Όταν έλεγε ότι θα τα πάρει από τους ολιγάρχες, στο πρόσωπό τους είδε τις καθαρίστριες των 290€).
·         Τι ενέργειες προτίθεται να κάνει η Δημοτική Αρχή ώστε να εξασφαλιστεί καθημερινό δωρεάν γεύμα για τους μαθητές όλων των βαθμίδων.
·         Επειδή τα θέματα της παιδείας πρέπει να γίνουν υπόθεση των γονέων, των εκπαιδευτικών και εργαζομένων τι μέτρα θα πάρετε σε αυτή την κατεύθυνση (συσκέψεις κλπ).
·         Να συζητηθούν τα θέματα παιδείας στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Η Δημοτική Σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης, Χόλμπα Αντωνία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας