Επίκαιρα Θέματα:

Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2015

Μέχρι και διπλάσιος ο φόρος στα εκκαθαριστικά για επαγγελματίες και αγρότες !

Με βάση το  Μνημόνιο Τσίπρα.
Τις «λυπητερές» του νέου Μνημονίου ετοιμάζεται να στείλει στους αγρότες και επαγγελματίες η εφορία, με τα νέα εκκαθαριστικά που θα τους καλούν να πληρώσουν «εις διπλούν» τους φόρους του 2015!

Λόγω αναδρομικής αύξησης της προκαταβολής για το 2016 - Τι προβλέπει εγκύκλιος Σαββαΐδου για αγρότες, ελεύθερους επαγγελματίες και πρακτορεία ΟΠΑΠ - Μέχρι και 100% προκαταβολή φόρου για ελεύθερους επαγγελματίες και νομικά πρόσωπα 

Τις «λυπητερές» του νέου Μνημονίου ετοιμάζεται να στείλει στους πολίτες η εφορία, με τα νέα εκκαθαριστικά που θα τους καλούν να πληρώσουν «εις διπλούν» τους φόρους του 2015!



Ο «ταμπλάς» μάλιστα που θα τους έρθει μαζί με το εκκαθαριστικό, είναι μεγαλύτερος απ' όσο κάποιοι αναμένουν ήδη, γιατί μέσα στο 2015 έχει επιβληθεί μικρότερη παρακράτηση, που γινόταν πριν τις αυξήσεις που ίσχυσαν από τα μέσα στης χρονιάς στην ειδική εισφορά αλληλεγγύης.

Οι ανατροπές αυτές περιγράφονται σε εγκύκλιο που εξέδωσε η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα  Σαββαϊδου, εφαρμόζοντας τις μνημονιακές δεσμεύσεις για δραστική αύξηση των προκαταβολών φόρου από αγρότες, ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις. Με τις πρόσφατες αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος που ψήφισε η Βουλή, προβλέπεται:

1. Αγρότες: Για εισοδήματα που προκύπτουν στο φορολογικό έτος 2014 από ατομική αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα, η προκαταβολή φόρου εισοδήματος που συμβεβαιώνεται για την επόμενη χρονιά διπλασιάζεται και υπολογίζεται με συντελεστή 55% αντί 27,5%.

2. Ελεύθεροι επαγγελματίες: επιβάλλεται προκαταβολή φόρου 55% για τα κέρδη που προκύπτουν στο φορολογικό έτος που αρχίζει από 1.1.2014 έως και 31.12.2014. Αυξάνεται σε  75% για τα κέρδη που προκύπτουν στο φορολογικό έτος που αρχίζει από 1.1.2015 έως και 31.12.2015. Ένα χρόνο αργότερα φτάνει στο 100% για τα κέρδη που προκύπτουν στα φορολογικά έτη που αρχίζουν από 1.1.2016 και εφεξής.

3. Πρακτορεία ΟΠΑΠ: καταργείται η έκπτωση επισφαλών απαιτήσεων έως 1,5% επί των πωλήσεων των πρακτόρων ΟΠΑΠ για τα εισοδήματα που αποκτώνται στα φορολογικά έτη που αρχίζουν από την 1.1.2015 και μετά, την οποία εισήγαγε η πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κυρία Νάντια Βαλαβάνη.

Για όλους, πάντως, από τα εισοδήματα που αποκτώνται στα φορολογικά έτη που αρχίζουν από την 1.1.2015 και εφεξής, καταργείται πλέον και η έκπτωση 2% που προβλεπόταν κατά την εφάπαξ καταβολή του οφειλόμενου φόρου (με βάση την εμπρόθεσμη αρχική ή τροποποιητική δήλωση φόρου εισοδήματος του υπόχρεου φυσικού προσώπου) μέσα στην προθεσμία της πρώτης δόσης.

Διευκρινίζεται ότι, για όσες δηλώσεις φυσικών προσώπων έχουν ήδη υποβληθεί χωρίς να έχει βεβαιωθεί το νέο ποσοστό προκαταβολής (55%), θα γίνει εκ νέου προσδιορισμός φόρου, χωρίς να απαιτείται η υποβολή τροποποιητικής δήλωσης από το φορολογούμενο. Στις περιπτώσεις αυτές θα πραγματοποιηθεί νέα εκκαθάριση και θα εκδοθεί νέα πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου από τη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, που θα γίνει για λογαριασμό κάθε Δ.Ο.Υ.

Τέλος, στο 100% εκτοξεύεται για όλα τα νομικά πρόσωπα η προκαταβολή φόρου. Αυτό αφορά και τα κέρδη που προκύπτουν σε φορολογικά έτη από την 1η Ιανουαρίου 2014 και μετά. Ισχύει και για τα κέρδη που αποκτούν προσωπικές εταιρείες, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου (στα οποία περιλαμβάνονται και τα κάθε είδους σωματεία και ιδρύματα), κοινωνίες αστικού δικαίου, αστικές κερδοσκοπικές ή μη κερδοσκοπικές εταιρείες, συμμετοχικές ή αφανείς εφόσον ασκούν επιχείρηση ή επάγγελμα αλλά και κοινοπραξίες των προσωπικών εταιρειών του άρθρου 45.

Προβλέπονται πέντε μηνιαίες δόσεις για πληρωμή του φόρου εισοδήματος από επιχειρήσεις, με την πρώτη να καταβάλλεται μέχρι την 21η Αυγούστου 2015 και η καθεμία από τις επόμενες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των μηνών Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου 2015.

Την ίδια στιγμή, καταργείται και ο «προληπτικός» φόρος 26% στις επιχειρήσεις που συναλλάσσονται με χώρες με ευνοϊκότερο φορολογικό καθεστώς από ό,τι ισχύει στη χώρα μας (όπως και με Κύπρο, Βουλγαρία κλπ). Πλέον θα εκπίπτουν κανονικά οι δαπάνες που καταβάλλονται προς φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα που είναι φορολογικός κάτοικος σε κράτος μη συνεργάσιμο ή που υπόκειται σε προνομιακό φορολογικό καθεστώς. 
protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας