Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2016

Γιώργος Αμανατίδης: restartkozani με τη συμβολή της τοπικής αυτοδιοίκησης

Περιφερειακές Στρατηγικές του μέλλοντος για τους Επιχειρηματίες του σήμερα!
Η «Επιχειρηματική Επανεκκίνηση» της Δυτικής Μακεδονίας δεν μπορεί να επιτευχθεί παρά με τη στήριξη όλων και ειδικά της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ο Γιώργος Αμανατίδης , Γενικός Διευθυντής της Αναπτυξιακής Δυτικής Μακεδονίας (ΑΝΚΟ) Α.Ε. σε συνέντευξη που παραχώρησε αναφέρθηκε στο ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης στην προώθηση της επιχειρηματικότητας. Αποτελεί έναν από τους κεντρικούς ομιλητές στην δεύτερη θεματική ενότητα του αναπτυξιακού συνεδρίου στις 12 και 13 Φεβρουαρίου στην Κοζάνη, στη Στέγη Ποντιακού Ελληνισμού της Ευξείνου Λέσχης Κοζάνης .
Διττός ο ρόλος της αυτοδιοίκησης
«Η τοπική αυτοδιοίκηση πέραν από την αρμοδιότητα να δημιουργεί υποδομές προκειμένου να υποστηριχτεί η κοινωνική συνοχή έχει ένα σημαντικό ρόλο στην προώθηση την επιχειρηματικότητας», ανέφερε χαρακτηριστικά. Με τη δημιουργία υποδομών για γρήγορες και ποιοτικές υπηρεσίες για μια έκδοση ή τροποποίηση άδειας του επιχειρηματία είτε για μεταφορά των υποδομών σε χώρους που αναπτύσσονται επιχειρηματικές δραστηριότητες κ.ο.κ.
Η αυτοδιοίκηση διαμορφώνει στρατηγικές ,όχι πολιτικές
O γενικός διευθυντής της ΑΝΚΟ Α.Ε. ξεκαθάρισε ότι η τοπική αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να δημιουργήσει πολιτικές .Όση διάθεση κι αν έχει , αν το εθνικό περιβάλλον είναι εχθρικό, δεν θα έχουμε κανένα αποτέλεσμα. Έχει όμως τη δυνατότητα να δημιουργήσει στρατηγικές, οι οποίες θα λειτουργήσουν μόνο αν υπάρχει «συμπληρωματικότητα πολιτικών, σχεδιασμού και πόρων». «Δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη τα θέματα της ανεργίας, μπορεί όμως να διαμορφώσει στρατηγικές μέσα από τις τοπικές δυνατότητες για να συμβάλλει προς αυτή την κατεύθυνση» .Και μόνο με τις απαραίτητες συνεργασίες πρώτου και δεύτερου βαθμού αυτοδιοίκησης.
Προγράμματα για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας
Ο κ. Αμανατίδης αναφέρθηκε στα προγράμματα, τα οποία θα βοηθήσουν τους επιχειρηματίες της Δυτικής Μακεδονίας. Καταρχήν με το ΠΕΠ Δυτικής Μακεδονίας που θα ξεδιπλωθεί στα θέματα της επιχειρηματικότητας .Δεύτερον με το πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης μέσω του οποίου θα δοθεί η δυνατότητα στην Περιφέρεια και τους δήμους είτε να δημιουργήσουν υποδομές στήριξης της επιχειρηματικότητας είτε να ενταχθούν οι επενδυτές στα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα .Επίσης αναφορά έγινε στον τοπικό πόρο ανάπτυξης , ο οποίος με απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου βαίνει προς υλοποίηση και προς όφελος των επιχειρηματιών.

Δραστηριότητες στήριξης επιχειρηματικού περιβάλλοντος
Στην υπάρχουσα περιφερειακή πολιτική για στήριξη της κοινωνικής συνοχής και των αδύναμων έκανε αναφορά ο κ. Αμανατίδης .Στη στρατηγική έξυπνης εξειδίκευσης ,μια νέα προσέγγιση σε θέματα ανάπτυξης και επιχειρηματικότητας,, η οποία θα αρχίσει να εφαρμόζεται. Τη στρατηγική τοπικής ανάπτυξης εν αναμονή του νέου Leader, το οποίο θα σχεδιαστεί από κάτω προς τα πάνω και θα ενσωματώσει τι ς ευκαιρίες που εκτιμούν οι επιχειρηματίες ότι διανοίγονται μπροστά τους .
«Γενικά στην χώρα μας ότι καταλαβαίνουμε εύκολα και κατασκευάζεται εύκολα δεν είναι αυτό που θα δημιουργήσει νέες θέσεις. Πρέπει να επενδύσουμε στη διαφοροποίηση ,στις νέες γνώσεις, στη νέα επιχειρηματικότητα, στην έρευνα, στην ενσωμάτωση της έρευνας στην επιχειρηματικότητα»



/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Για περισσότερες πληροφορίες www.restartkozani.gr   // www.facebook.com/restartkozani/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας